De woonprosumer is niet tegen te houden

 

De woonprosumer is niet tegen te houden

Nog even en Airbnb is de woonmakelaar van de woningcorporaties

Pieter Buisman

 

Dertien miljoen euro hebben Amsterdammers tot nu toe verdiend aan de verhuur van kamers en woningen aan toeristen via Airbnb. Tussen de buien door was dat even nieuws in de zomerse komkommertijd. De reacties waren voorspelbaar. Als in een reflex raakte de hotelwereld in rep en roer vanwege vermeende oneerlijke concurrentie en kwamen de woningcorporaties in het geweer vanwege illegale onderhuur. "Wij verhuren woningen tegen een lage huurprijs om huren sociaal te houden, en we vinden het onjuist dat mensen daar geld aan verdienen", aldus Ymere in de Volkskrant.

 

Natuurlijk willen wij - nette burgers - niet dat mensen een slaatje slaan uit woningen die met veel gemeenschapsgeld zijn gesubsidieerd. Een goedkope huur, een uitkering, huurtoeslag, zorgtoeslag en ondertussen geld verdienen aan de verhuur van een kamertje: dat gaat niet gebeuren. We preken zelfredzaamheid, maar dan wel graag binnen het systeem waarin we onszelf koesteren en opgesloten hebben. De wereld daarbuiten heeft echter zijn eigen dynamiek.

 

We kunnen er ook anders tegenaan kijken. Stel dat Wonen 4.0 volledig is doorgevoerd. Alle huren zijn dan marktconform. Voor wie dat niet kan betalen is er een inkomensafhankelijke woontoeslag. Ga je meer verdienen, dan neemt de toeslag af. Wat is er dan op tegen om een kamer of hele woning onder te verhuren aan een toerist, een expat of iemand anders die een dak boven z'n hoofd zoekt? De inkomsten geef je netjes op. Je betaalt er belasting over, of krijgt minder toeslag. Maar per saldo houd je er meer aan over. Daar is toch niets mis mee. Scheefwonen - nog zo'n onderwerp dat even de krant haalde - is dan ook opgelost.

 

 

Lees het volledige artikel op de site van Ruimtevolk

 

 

 

 

 

Publicatiedatum:

4 september 2012

 

 

Gepubliceerd in:

Ruimtevolk

 

Reageren

 

terug naar overzicht

Pieter Buisman

Vernieuwing van gebiedsontwikkeling en woningmarkt

 

Colofon: Pieter Buisman Advies, KvK-nummer 59258047