BNR: Over pijnloze afschaffing hypotheekrenteaftrek

Paul van Liempt van BNR interviewde Pieter Buisman over een pijnloze afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met andere maatregelen die dat mogelijk maken.

Kelderende huizenprijzen, stijgende woonlasten en minder geld om te besteden: het schrikbeeld voor menige huizenbezitter als de discussie over de hypotheekrenteaftrek weer eens oplaait. Maar iedereen beseft langzamerhand dat een structurele hervorming van de woningmarkt onvermijdelijk is. Vaak wordt dan gepleit voor een geleidelijke overgang, maar dat is een lange en uitzichtloze lijdensweg. Beter is het om in één keer in te grijpen. En dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de koopkracht.

Drie samenhangende maatregelen kunnen daarvoor zorgen. Opheffing van het eigenwoningforfait (het bedrag dat je bij de belastingaangifte voor je eigen woning bij je inkomen moet optellen) en de overdrachtsbelasting compenseert het verlies aan koopkracht door het schrappen van de hypotheekrenteaftrek al met ruim een derde. Dat neemt toe tot ruim de helft als hypotheken voortaan volledig worden afgelost, maar wel vijftig jaar looptijd krijgen in plaats van de huidige dertig. Verlaging van de inkomstenbelasting met 4 procentpunten is vervolgens voldoende om de koopkracht weer volledig te herstellen.

Beluister het interview van Paul van Liempt met Pieter Buisman

Publicatiedatum:
28 november 2011

Gepubliceerd in:
BNR Nieuwsradio

Reageren

terug naar overzicht

Uitzending gemist?