Gebiedsontwikkeling: de gebruiker aan het roer

Pieter Buisman, Bart Humblet, Elfi de Wit

Door de crisis in de bouw worden bestaande werkwijzen als vanzelf kritisch onder de loep genomen. Gebiedsontwikkeling vormt daarop geen uitzondering. De gebruiker (in casu de toekomstige bewoner) zal daarbij een veel bepalender rol op zich nemen dan voorheen. En dat is niet de enige verandering.

De economische crisis blijkt dieper en structureler dan gedacht. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. De markt ligt stil. Grote gebiedsontwikkelingen, of het nu gaat om nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen of binnenstedelijke herstructureringen, zijn vastgelopen en kampen met ernstige financiële problemen.

Dit is geen tijdelijke dip. Het idee dat we na herstel alles weer op de oude en vertrouwde wijze kunnen oppakken is een illusie. Oude tijden keren niet weer. Gebiedsontwikkeling moet compleet anders. De gebruiker zal daarin de bepalende rol nemen en zich opwerpen als ondernemer en risiconemer. Vijf ontwikkelingen op maatschappelijk, economisch en technologisch gebied stellen de gebruiker in staat het heft in handen te nemen en dwingen de partijen die tot nu toe de koers bepaalden hun rollen te bezien, hun oude veren af te schudden en nieuwe posities in te nemen.

Lees het volledige artikel in de PDF-versie

Publicatiedatum:
14 februari 2011

Gepubliceerd in:
Stadswerk Magazine

Reageren

terug naar overzicht

PDF-versie