Pieter Buisman
Er komen steeds meer mogelijkheden om te ondernemen met je eigen woning, maar de ontvanger van huurtoeslag wordt hierin beknot. Decentralisatie van huurtoeslag kan soelaas bieden.
Amsterdam heeft zijn deuren eindelijk open gezet voor Airbnb. Een mooie stap in de richting van de deeleconomie. Bewoners mogen hun woonruimte voor kortverblijf verhuren aan toeristen of anderen die voor een paar dagen onderdak in de stad zoeken. Woonruimte wordt zo beter benut, de bewoner kan er wat aan verdienen en houdt er leuke contacten aan over. De woonconsument wordt zo tevens woonproducent, kort gezegd: een woonprosumer. Zijn ondernemerschap zal de stad overigens geen windeieren leggen, want iedere toerist brengt geld in het laatje. Bovendien kunnen de verbindingen die hieruit ontstaan voor de stad wel eens effectievere netwerken voortbrengen, dan een hotelovernachting.
Helaas, de deuren staan pas op een kier. De verhuur van woning of kamer mag een aardige bijverdienste bieden aan wie al op de bel-etage van de woningmarkt vertoeft. Voor hen is het een mooie kans om de toch al zwaar gesubsidieerde hypotheeklasten nog wat verder te verlagen. Maar wie genoegen moet nemen met het souterrain, afhankelijk is van huurtoeslag en mogelijk nog van andere toeslagen waarop bezuinigd wordt, heeft het nakijken: wie huurtoeslag ontvangt mag zijn woonruimte niet voor kortverblijf verhuren. Waarom die beknotting? Zit hier nog steeds de dogmatiek achter dat iemand die leeft van de ’bedeling’ niet mag verdienen; het argument waarvan met name de corporaties zich bedienden in hun verzet tegen Airbnb?
Inkomen aanvullen
Het zou toch veel mooier zijn als ook mensen met huurtoeslag hun inkomen hiermee kunnen aanvullen. Of zijn we bang voor misbruik van collectieve voorzieningen? Er is geen reden om aan te nemen dat zij zich in dit opzicht anders zullen gedragen dan hun meer gefortuneerde medeburgers. Die geven hun bijverdienste toch ook keurig op aan de belasting. In de open deeleconomie valt er overigens niets te verbergen: iedereen kan het zien, wereldwijd. Voor de eigenaar betekent dat wat meer belasting, voor de huurder wat minder huurtoeslag, maar per saldo gaat de eigenaar en de huurder erop vooruit. Bovendien krijgt het rijk meer belasting en bespaart het op de uitgaven aan huurtoeslag.
Lees het volledige artikel op de site van Ruimtevolk