Nieuw! Nu mét beleving! Woningmarkt ontdekt leefstijlonderzoek

Door: Ruud Slierings

In de wereld van woningontwikkelaars en -toewijzers dringt voorzichtig het besef door dat kopers en huurders mensen zijn van vlees en bloed, met individuele gevoelens en voorkeuren. Niet producteigenschappen zijn vandaag de dag doorslaggevend in de keuze voor een woning of wijk, het ‘gevoel’ en de ‘beleving’ spelen een minstens zo belangrijke rol. Goed nieuws: daaraan tegemoetkomen blijkt helemaal niet zo moeilijk.

Het is niet uit onwil of onkunde dat in de woningmarkt nooit veel aandacht heeft bestaan voor leefstijl- en/of behoeftenonderzoek. De markt was ruim genoeg, dus waarom zou je? Maar nu consumenten mondiger en kritischer zijn geworden en de verkoop van projecten niet meer zo vanzelfsprekend is, zijn aanbieders van woonruimte en leefomgevingen wel gedwongen de blik te verruimen.

................................

Gemeente Bodegraven: vraaggericht in plaats van aanbodgericht

In Bodegraven (19.500 inwoners) worden op de uitbreidingslocatie Weideveld (30 ha) circa 800 woningen gerealiseerd. De locatie moet in de eigen behoefte van Bodegraven voorzien, het is dus geen Vinex-locatie in de klassieke zin van het woord. Des te opvallender dat gekozen is voor een leefstijlonderzoek, want alles wat aan deze rand van het Groene Hart wordt gebouwd, wordt toch wel verkocht. Volgens projectmanager Pieter Buisman (adviesbureau DHV) is voor het onderzoek gekozen omwille van de kwaliteit en om doorstroming vanuit goedkopere woningen op gang te brengen. "De druk op de woningmarkt is groot. Dan kun je zeggen: het verkoopt toch wel, maar dan ben je erg kortzichtig bezig. Bestuurders zijn er gelukkig achter dat je beter bewoners kunt hebben die uitermate tevreden zijn met hun plekje."

Tevreden burgers

Goed voorwerk, voorafgaand aan ontwerpen en ontwikkelen, is het halve werk, aldus Buisman: "Als je direct naar de plaatjes duikt zonder dat de wensen van bewoners en gemeente goed in kaart zijn gebracht, kun je geen goede keuze voor stedenbouwkundigen, ontwerpers en ontwikkelaars maken. We hebben de situatie nauwkeurig in beeld gebracht; vanuit technisch perspectief, maar ook qua woningprogramma. Rekening houdend met wat mensen kunnen betalen, willen we vooral tevreden mensen met een goed gevoel over de woning die ze gekocht of gehuurd hebben."

Lees het volledige artikel op de site van Building Business

Publicatiedatum:
juni 2005

Gepubliceerd in:
Building Business

Reageren

terug naar overzicht